De naam zegt het eigenlijk al; een Forest School is een school waar kinderen de meeste tijd buiten in het bos doorbrengen. Elke dag spelen de kinderen in regen of zonneschijn, maximaal vier uur buiten. Heerlijk toch? De kinderen hier dragen regenpakken en laarzen, klimmen in bomen, banjeren door plassen, rollen van heuvels af, leren over insecten, planten en paddenstoelen, snijden stokken met scherpe messen en gaan huppelend weer naar huis.
7 augustus 2019
De naam zegt het eigenlijk al; een Forest School is een school waar kinderen de meeste tijd buiten in het bos doorbrengen. Elke dag spelen de kinderen in regen of zonneschijn, maximaal vier uur buiten. Heerlijk toch? De kinderen hier dragen regenpakken en laarzen, klimmen in bomen, banjeren door plassen, rollen van heuvels af, leren over insecten, planten en paddenstoelen, snijden stokken met scherpe messen en gaan huppelend weer naar huis.
De Forest School zou hier een grote uitkomst voor zijn.
Het speciale type onderwijs is gericht op buitenspelen en bewegen en is tot op heden alleen nog bedoeld voor kinderen tussen de drie en vijf jaar. Op een doorsnee dag verkennen ze de natuur, bouwen ze forten en klimmen ze in bomen. Er zijn wel regels opgesteld, want voor je het weet barsten er gevechten los met stokken als zwaarden. Ook is er toezicht van volwassenen die de kinderen tegelijkertijd van alles leren over wat ze tegenkomen in de natuur. Ze bekijken met een microscoop verschillende soorten boomschorsen, observeren kleine insecten en onderzoeken alles wat ze in de natuur tegenkomen.
De voordelen van buiten spelen
Naast dat ze van alles over de natuur leren is het uiteindelijke doel dat ze lekker kunnen ravotten en spelen. Vies worden is hierbij een vereiste, want dan weet je tenminste dat ze lekker zijn uitgeraasd. Er zitten een hoop voordelen aan zo’n buitenschool. Kinderen leren problemen zelf op te lossen, zijn al op vroege leeftijd in aanraking met de wetenschap en leren samenwerken met hun leeftijdsgenootjes. Ook leren ze samen te leven met andere wezens zoals dieren en hun emoties beter te beheersen. En dat zorgt weer voor kalme, stressloze en blije kinderen aan de eettafel ‘s avonds.
je leert weer om buiten te zijn!
Bij Forestschool leer je om buiten te zijn! om het bos te gebruiken om je eigen leerwensen te ontdekken en meer zelfkennis te vergaren. Wat wil de natuur jou vertellen? Iedereen heeft nog de oer behoefte van de jager en verzamelaar in zich. Met kennis over de natuur ga je nog meer van de natuur genieten dan je al deed. Je leert primitieve ambachten zoals vuur maken of een hut bouwen maar ook het waarneming in de natuur. laat je leiden door het weer, seizoenen, dat wat er nodig is die nodig zijn om langere periode bewust in de natuur te kunnen verblijven. Als je door het bos loopt dan zie je waar welke planten groeien, handig voor als je die nodig hebt! Je hoort de alarmroep van vogels, die hebben jou gezien en waarschuwen andere dieren. Je ziet een ree wegvluchten die ook de vogel hoorde. Je voelen aan de lucht dat er regen aankomt. Bij een omgevallen boom kijk je even naar welk soort het is. Kun je nog iets gebruiken en meenemen? Misschien de vezels van de bast om touw van te maken?
interactie is het toverwoord
Leerlingen zijn degenen die beslissen hoe, wanneer en wat ze willen doen in een sessie. De Forest School heeft een gemengde leeftijdsdynamiek in de groep, om kinderen in staat te stellen interactie te hebben met personen van verschillende leeftijd en van elkaar te leren. Forest School is ook een lange termijnprogramma en vraagt om commitment van een school, een kinderdagverblijf of een vaste groep kinderen.
alle vaardigheden komen aan bod
Bij Forestschool ga je meer ervaren, horen en zien. Je leert de samenhang te ontdekken, te voelen en te begrijpen zodat JIJ onderdeel wordt van het geheel. Wij zijn natuur! Wij zijn een onderdeel van een grotere kringloop. En hoe meer je daarover leert en ervaart hoe beter jij je gaat voelen.
Forestschool is een school waar kinderen vrij zijn, ruimte krijgen om zich zelf te ontplooien en zich te ontwikkelen. Deze aanpak geeft de kinderen de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te leren en de kracht in zich zelf te zoeken.Wat zo goed is aan dit programma is dat de kinderen meer leren dan alleen maar over de natuur. Het is: sociale ontwikkeling, samenwerken, omgaan met tegenslagen, oplossend vermogen, creatief, doorzettingsvermogen en ga zo maar door., En alle alle 21 century skills komen op een speelse manier aan bod.
Kids Gone Wild
In Denemarken brengt een snelgroeiend aantal ouders hun kleuters naar de boskleuterschool. 10% van alle kleuterscholen in Denemarken is zo’n bosschool, 500 in totaal. Kinderen spelen er de hele dag buiten, vanaf het moment dat ze worden gebracht totdat ze weer worden opgehaald. Ook als het regent, vriest of sneeuwt. Spelen en leren vindt plaats in een bosrijke omgeving, onder leiding van speciaal geschoolde medewerkers. Filmmakers uit Australië namen een kijkje op zo’n buitenschool en maakten er een aanstekelijke mini-documentaire over van 11 minuten: ‘Kids Gone Wild’.
Je verwacht dat de EHBO-kist er dagelijks gebruikt wordt.
Kleuters laten spelen met scherpe messen bijvoorbeeld, is dat niet gevaarlijk? Nee hoor, zegt Jane (what’s in a name?), een van de begeleiders. ‘De kinderen hebben geleerd hoe ze met een mes moeten omgaan. Ze zien er geen wapen in, maar gereedschap dat je kunt gebruiken om iets te maken.’ De beelden bevestigen dat inderdaad, hoe geconcentreerd en vaardig ze met het mes omgaan.
Meer botbreuken
Uit cijfers van VeiligheidNL is gebleken dat kinderen steeds vaker hun botten breken tijdens het buitenspelen of de gymles. Zo zijn er de afgelopen vijftien jaar zeker 35 procent meer breuken geconstateerd bij kinderen, als gevolg van sport en spel. Dat komt omdat kinderen te weinig bewegen. Kinderen zijn vandaag de dag motorisch onhandiger, maar wat ook meespeelt: doordat ze minder bewegen en buiten spelen zijn hun spieren en waarschijnlijk ook hun botten minder sterk.
Weg met de schermen
Zoals we allemaal weten, vertoeven kinderen tegenwoordig het liefste de hele dag achter hun Ipad. Als je als ouder eventjes moe bent is het heerlijk dat je kind eventjes zoet kan zijn met zijn schermpje. Toch resulteert te veel schermtijd in het feit dat kinderen zich slecht kunnen concentreren in de klas en op de lange termijn zelfs voor bijziendheid. Haal die Forest Schools dus maar snel naar Nederland. Resultaat: slimme, stressloze en vooral uitgeraasde kinderen.
Tot die tijd luidt het advies van het Kenniscentrum Sport om kinderen minimaal één uur per dag te laten bewegen. Daarbij moet het dan gaan om ‘matig intensieve inspanning’. Dat is alle activiteit waarbij je hartslag omhoog gaat. Plus nog drie keer per week oefeningen waar je botten sterker van worden, zoals wandelen, springen of traplopen.
Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.