De kinderen van Basisschool de Koningsspil in Thorn hebben nu al meer dan 2 maanden schooltuinlessen gehad zonder schooltuin 🙁 De hele tijd heb ik de basisvaardigheden van schooltuinen onder de aandacht gebracht in het klaslokaal. Dat was zowel voor mij als de school wel even wennen. In de vorm van een circuit hebben we vaak de leerlingen kennis laten maken met grondsoorten, zaden, kieming, verspenen en het opkweken van planten. Dit is het moment om Onderzoekend Leren te introduceren!

Meer dan alleen tuinieren
Maar nog veel belangrijker is het bijbrengen van liefde voor de natuur en daarmee voor het leven zelf. Ik ben streng en mild tegelijk, met oog voor details en respect voor alles wat leeft.

leergierig
Met de eigenheid van de kinderen leer ik hun misschien wel wat het moeilijkste is- om respectvol samen met elkaar en met de natuur samen te leven. Mijn lessen tonen dat er meer is dan patat, ijs, televisie en internet. Ik laat de kinderen zien dat ons voedsel niet uit de supermarkt komt en dat de aarde niet vies is, maar een levend organisme waar vrijwel alle elementaire voedingsstoffen uit voortkomen en waar ze contact mee moeten houden. Ga ermee aan de slag en proef straks het verschil tussen de smaak van een eigen, biologische gekweekte wortel en die uit de supermarkt! Je zult verbaast staan.

alle kinderen kunnen tuinieren
Ieder kind vindt het leuk om zijn eigen tuintje te hebben en tuinieren kan echt iets met een kind doen. Eingelijk vind ik dat ieder kind een jaar met zijn handen in de grond moet kunnen zitten en de 4 jaargetijden moet meemaken; zich 1 voelen met de natuur en helemaal tot rust komen. Ervaar het zelf en geef je zoon of dochter een eigen stukje grond in de tuin.

Om de kinderen warm te maken voor de natuur is het belangrijk dat je ook zelf ook verwondering op kunt brengen. Als je alles maar gewoon vindt, kun je geen warm gevoel krijgen bij wat groeit en bloeit. Je moet een beetje kind zijn om dingen spannend te kunnen vinden, want alleen zo kun je het enthousiasme ook op je eigen kinderen overbrengen.

Je moet kinderen bewust leren kijken en dit bereik je alleen door de gedachten die je bij de tuin hebt heel bewust te verwoorden, zodat het voor hen gaat leven en blijft hangen. Behalve enthousiast kunnen vertellen over de natuur en tuinieren moet je natuurlijk ook zelf wat ‘groene’ vaardigheden en kennis hebben.
zaaien is voor kinderen een mysterie
Naar mijn mening moet een kind op school soms veel te lang stilzitten. Een kind zou regelmatig onderwijs moeten krijgen waarbij hij kan bewegen, zoals tekenen en gym, kleien of tuinieren. Tuinieren is voor kinderen een mysterie. Je stopt ‘dode’zaadjes in de grond en daar komt vervolgens iets levends uit. Er valt zoveel te vertellen, dat het al snel het vak wereldorientatie wordt. Ik denk dat tuinieren ook een opvoedkundige waarde heeft, waarbij je kinderen respect voor de natuur kunt bijbrengen.

de schoolmoestuin
We willen onze kinderen graag een gezonde levensstijl meegeven. Voedseleducatie speelt daarbij een belangrijke rol. Kinderen die meer weten over hun eten zijn eerder bereid gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. In een moestuin onderzoekend leren en buitenlessen samen en onthouden de kinderen de opgedane kennis; zaaien, verzorgen, zien hoe het groeit, de groente oogsten en er een lekker gerecht mee bereiden; dat zijn ervaringen die je leven lang niet vergeet.

groente kweken kan overal !
Met de school of BSO kun je op veel manieren moestuinieren; op een schooltuincomplex, op een volkstuin, een buurtmoestuin of bij een school zelf. Denk dan aan een vierkante-metertuin of bakken. Zelfs binnen kun je in een Growwizzkid, of in potten en bakken groente kweken zoals wij gedaan hebben.

begin klein
Ga je voor het eerst een schoolmoestuin aanleggen? Begin dan klein. Al met een paar m2 bakken kun je met de kindeen verschillende groenten telen en met elkaar het wonder van plantengroei ervaren. Heb je de smaak te pakken? Uitbreiden kan altijd.

Plattegrond
Begin met het maken van een plattegrond en vul de gewassen in. Houd daarbij rekening met de zaai- en oogsttijd.

Grond
Gezonde grond is luchtig, korrelig van structuur. Is de grond erg zanderig, dan kun je er compost aan toevoegen voor meer structuur. Is de grond juist erg kleiig, dan kun je er wat zand door mengen voor meer lucht.

zaaien
Veel zaden kun je binnen in een bakje of potje opkweken, maar spinazie, wortel en radijs zaai je direct in de grond.

Water
Water geven is erg belangrijk, maar geef niet te veel. Het is beter om vaker een klein beetje water te geven dan af en toe heel veel. Bij warm en zonnig weer kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag water geven.

Bescherming
Haal onkruid voorzichtig en met wortel en al weg. Bij vorst, hagel of storm kun je je planten beschermen door ze even met plastic te bedekken. Slakken en schimmels zijn de belangrijkse belagers. Controleer de moestuin regelmatig en haal slakken en planten met schimmel weg

Oogsten
Als alles goed is gegaan, komt het moment van oogsten. Tomaten worden rood en de sla wordt een krop. Wortel , prei, radijs en sla kun je in delen oogsten; haal de grootste planten er uit; De rest kan dan nog verder groeien.

Schooltuin-meester nodig?
Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.