Echte bodems zijn actief, levend, in beweging! Overal bodemdiertjes, bezig met interessante dingen. Tuiniers hebben jaren lang giftige chemicalieen op hun bodems gegoten, zonder in te zien dat die chemicalieen schadelijk zijn voor alles wat een bodem gezond maakt. Het gebruik van gifstoffen, in welke mate dan ook, creeert een habitat voor de ‘maffia’ van de bodem, een stedelijk oorlogsgebied. Dit gebeurt doordat de flora en fauna die normaliter met de slechteriken concurreren en deze onder de duim houden, gedood worden. Recent onderzoek wijst duidelijk uit dat giftige chemicalien de waterkwaliteit, de bodemgezondheid en de voedingswaarde van ons voedsel vernietigen door het – uiteindelijke- verlies van de nuttige organismen in de bodem. Als het giftige spul maar een keer was aangebracht , dan was de huidige slechte situatie niet ontstaan. Maar er zijn die eerste keer al duizenden organismen die nuttig zijn voor de planten gedood.


Als je zelf kookt, een tuin hebt of kamerplanten, dan heb je restjes. Restjes organisch materiaal, namelijk groente- fruit en tuinafval. Vaak verdwijnen ze met het restafval naar de vuilverbranding. Heel jammer. Met jouw restjes kun je bijdragen aan levende grond en daarmee aan gezonde planten. Is het niet in jouw tuin, dan toch ergens in je omgeving. Eerst moeten die restjes worden omgetoverd in iets anders: compost.
Composteren is een kringloop sluiten, zeker als je een eigen (moes)tuin hebt. Overal om ons heen verdwijnt voeding uit de bodem, ook al is dat niet direct zichtbaar: gras wordt gemaaid, bloemen geplukt en bomen gesnoeid, dieren eten planten en dat doen wij ook. Al die planten hebben voedingsstoffen uit de bodem gebruikt om te groeien. Als er nooit iets wordt aangevuld ontstaat er een tekort. Daar komt jouw GFT afval in beeld.

Zomaar rondstrooien in tuin of plantsoen is niet zo’n goed idee. Het moet eerst verteren. Dit wordt gedaan door kleine dieren, zoals pissebedden, springstaartjes en compostwormen, en door allerlei soorten micro-organismen die alleen met een microscoop zichtbaar zijn. Het is een bont gezelschap dat samen jouw restjes verwerkt.

Composteren is het organiseren van het verteringsproces. Ik kan er uren over praten en je alle details vertellen, maar de basis is eenvoudig. We noemen die Koud composteren.
Hoe doe je dat ?
- Er zijn twee componenten: groene en bruine materialen. Groene materialen zijn vochtig, bevatten voedingsstoffen en zijn makkelijk afbreekbaar. Bruine zijn droog, voedselarm en zorgen voor lucht, vezels en structuur.
- Verklein de materialen tot stukjes van max. Hand-lengte en pink-dikte.
- Meng groen en bruin of maak laagjes. Tenminste net zoveel bruin als groen, maar liever iets meer bruin.
- Zorg dat het bruine materiaal vochtig is, niet nat.
- Schep af en toe om: de organismen die voor je werken hebben voeding, lucht en vocht nodig

Houd het proces een beetje in de gaten. Misschien moet er eens wat water bij of is het tijd om om te scheppen. Het is leuk om te zien hoe het krioelt van het leven en hoe restjes langzaam een mooie nieuwe mix worden. Kinderen vinden dat fascinerend.


Een goede composthoop ruikt niet, of het ruikt naar bosgrond. Als het stinkt is het meestal te nat. Gebeurt er niets, dan is het te droog. Afhankelijk van de omvang van je composthoop en hoe vaak je hem om zet duurt het 6 tot 18 maanden jaar voor je bruikbare compost hebt die donkerbruin en kruimelig is.
groen
- groente- en fruitresten
- koffiedik en theebladeren
- plantenresten
- grasmaaisel
- mest van planteneters
- hooi
- heg snoeisel met blad
bruin
- schors
- herfstbladeren
- stro
- zaagsel
- takjes
- houtsnippers

Niet op de composthoop
- gekookt eten
- brood
- kaaskorsten
- koffiepads
- theezakjes (nylon)
- oud vet
- kattenbakkorrels
- hondenpoep
- stofzuigerzak
- as
- wortelonkruid
- zaden
- grond
Wat doe je met de compost?
Onrijpe compost, waar je nog wat grove stukjes in ziet, kun je in het najaar op de bodem leggen als mulch (afdekking). Rijpe, kruimelige compost breng je in het voorjaar op de tuin. Een laagje van een centimeter is een goede basis. Na drie weken kun je erin zaaien. Met eigen compost breng je ook veel organismen in je tuinbodem. Daarmee wordt het bodemleven aangevuld en diverser.

Hoeveel ruimte heb je nodig?
De omvang van een composthoop hangt samen met de hoeveelheid GFT die je hebt. Heb je een kleine tuin? Dan is een compostvat handig en compact. Je werkt volgens dezelfde regels als de composthoop. Heb je een kleine tuin en goede buren? Overweeg dan samen een composthoop op te zetten. Is je tuin groter dan 300 vierkante meter? Maak dan een composthoop met twee of meer vakken van ongeveer een kubieke meter. Eerst vul je de ene en daarna de andere. Zo is er voldoende rijpingstijd per hoop.Heb je geen eigen tuin speur dan eens naar een buurttuin waar gecomposteerd wordt. Waarschijnlijk zijn ze blij met je bijdrage en jij weet dan dat je bijdraagt aan de kringloop in jouw buurt. Misschien wil je er wel mee tuinieren. Je ziet, het is niet moeilijk om er zelf mee te beginnen.
Met een composthoop verwerk je tuin- en keukenafval tot vruchtbare grond. Zoek een plekje op je erf voor deze compostbak in 3 delen, met verwijderbare voorkant. Zo heb je plaats voor het verzamelen van materiaal, kun je het eenvoudig omzetten en sla je de bruikbare compost op, tot je het in de tuin kunt verspreiden. Voor het maken van deze driedelige compostbak heb je niet echt twee rechterhanden nodig, een beetje handigheid is genoeg.


tips voor een composthoop
- Klein (gehakseld) materiaal composteert sneller
- Zorg voor voldoende ventilatie en vocht
- Zet de composthoop eens in de 2 maanden om
- Kies een plek in de halfschaduw
- Vermeng nieuw materiaal met grond of compost
- Een hoop met verschillende soorten afval composteert sneller