Menu

Alle kleine beestjes helpen

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar EM werkt, EM is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen. Het geheim zit hem in de combinatie. Deze maakt EM zo werkzaam en zo breed toepasbaar.

5 juni 2020

Een mooiere tuin, lekkerder groenten, meer energie, een grotere oogst, gezond voedsel, zuiverder water… zonder gebruik van chemicalien, kunstmest en pesticiden …… dit alles kun je bereiken met eenzelfde middel: effectieve micro-organismen, kortweg EM genoemd. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar EM werkt, EM is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen. Het geheim zit hem in de combinatie. Deze maakt EM zo werkzaam en zo breed toepasbaar.

Japanse landbouwprofessor Teruo Higa.

bokashi

Wist je dat je van je eigen GFT- afval zelf compost kunt maken? In Japan doen ze het al jaren. Je laat de natuur haar gang gaan en vermindert ook nog eens de afvalberg. Bovendien investeer je in een gezonde bodem! Op veel plekken in Amsterdam is de bodem dood door dat er geen bodemleven meer is!. De grote afwezigen zijn bacterien, schimmels en de bodemdieren. En dat merk je.

alle liefde die je in de bodem stopt krijg je terug

Tuiniers hebben jarenlang giftige chemicalien op hun bodem gegoten, zonder in te zien dat deze chemicalien schadelijk zijn voor alles wat een bodem gezond maakt. Het gebruik van gifstoffen, in welke mate dan ook , creeert een leefomgeving voor ‘de maffia’van de bodem, een stedelijk oorlogsgebied. Recent onderzoek wijst duidelijk uit dat giftige chemicalien de waterkwaliteit, de bodemgezondheid en de voedingswaarde van ons voedsel vernietigen door het -uiteindelijke verlies van de nuttige organismen in de bodem.

Jared R. Mc Kinley
hou de plagen buiten de deur! alle goede tuiners weten dat gezonde planten beginnen met een gezonde bodem

hou de plagen buiten de deur

Door je afval te composteren en te fermenteren en deze terug te brengen in de bodem creeer weer een vruchtbare grond waardoor de planten minder kwetsbaar zijn voor ziekten en plagen en zo minder last hebben van droogteverschijnselen. Het is tijd om weer goed voor de aarde te gaan zorgen en de bodem van een hoog organisch stof gehalte te voorzien. Bij Mustapha’s Schaakschool hebben ze dat goed begrepen en weten ze hoe ze de afvalstoffen kunnen gebruiken om er voedsel op te kweken.

 

“Duurzaam denken en doen”

“Ik heb altijd al affiniteit met voedsel en duurzaamheid gehad. Ik ben opgegroeid als boerenzoon in een klein boeren gezin, opgeleid als bioloog. Ik verkoop oesterzwammen kweet sets om van koffieprut oesterzwammen te kweken. Zo help ik mensen een stapje duurzamer te worden, want wie drinkt er geen koffie ? Hier is duurzaam denken en doen de norm en werk ik zoveel mogelijk zero-waste. Mijn liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegeven. Door mijn eigen nieuwschierigheid wilde ik ook meer weten over de ecologische kant. Hoe kun je een betere balans krijgen in de bodem? Hoe zorg je ervoor dat planten beter kunnen groeien enzovoort.”

Rudy Klaassen

het is niet moeilijk

Gedreven als ik was leerde ik tijdens mijn stage van Koksai Noyokai in Fukushima prefecture in Japan bij UE-Fuji, de werking van Bokashi kennen. Ik kwam steeds meer te weten over groeiprocessen en bodemsamenstellingen. Ook zag ik dat japanners paddenstoelen telen in hun tuin. Dat is het geheim van een gezonde bodem. Schimmels zorgen er voor dat planten hun voedingsstoffen goed kunnen opnemen en gezond blijven.

iedereen kan het

Iedereen moet weten wat bokashi is. Van je eigen voedselresten krijg je gewoon de meest hoogwaardige mest. Het enige dat je moet doen is je GFT-afval verzamelen in een dichte pot, daar doe je een mengsel van tarwe-zemelen met goede bacteriën bij en dan laat je het zes tot acht weken fermenteren. Musukashi de ni betekend in het japans: het is niet moeilijk!

fermenteren

Na het fermentatieproces heb je twee eindproducten. Naast de compost heb je ook nog vloeistof die vrijkomt. Fermentatie is eigenlijk net als het menselijk lichaam, Je stopt er iets in en je hebt twee eindproducten. De mest is voor in de grond, de vloeistof kun je in huis en tuin toepassen. Als voedingsstof voor planten, maar ook als gootsteenontstopper.”

Nog veel meer voordelen

Naast het gemak heeft bokashi zijn er nog meer voordelen. Het gaat sneller dan de traditionele composthoop, het stinkt niet, tijdens het fermentatieproces komt minder CO2 vrij en is er koolstofvastlegging in de bodem. En je produceert maar liefst 40% minder afval. Ik pleit dan ook voor bokashi op grote schaal. “Als wij in Amsterdam collectief bokashi maken met ingezamelde voedselresten kunnen we echt toonaangevend zijn. En het zou ook zomaar een antwoord kunnen zijn op de huidige meeuwenoverlast en rattenproblematiek.”

steek je groene handen uit de mouwen

“Think global en act local”

Bokashi moet een begrip worden in Amsterdam. En wat kan bokashi wel niet betekenen in de hoogbouw van Sluiseiland? Ik woon zelf 5 hoog, als ik geen bokashi zou hebben, zou ik me suf lopen naar de afvalcontainers. Bokashi staat voor mij voor minder afval, minder stank, minder voedselverspilling en minder CO2 uitstoot. Bokashi gaat verder dan circulair.” Wil jij ook een stap zetten naar een betere wereld. Neem contact met me op en wie weet kunnen we wel 3 stappen zetten om je bedrijfsvoering te verduurzamen.

Compost-meester nodig?

Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

< Terug naar blogs
Deel dit artikel

Ook enthousiast over een Groene School?

Neem contact met me op! Dan kijken we waar je wensen & grenzen liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos – ik help je te kiezen.