Menu

Afval op school

Mooi om te zien dat steeds meer scholen hun afval gaan scheiden. Kinderen worden er zo bewust van dat afval een grondstof is en weer gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken. Jong geleerd is immers oud gedaan. Zo werken we samen aan een duurzame school en omgeving

19 augustus 2022

Afval scheiden, óók in de klas

Papier in de papierbak, fruit in de groenbak, plastic en blik in de PMD-bak en restafval in de grijze bak. Sinds juni zijn de leerlingen van SO Widdonckschool en VSO de Ortolaan uit Heibloem fanatiek bezig om hun afval te scheiden en het restafval terug te dringen.

Met deze mooie gekleurde bakken is het afval scheiden een feest

Afval scheiden, óók in de klas

Het meeste afval op school verdween tot nu toe in restafvalbakken. De Gemeente Leudal maakte mogelijk dat de school van RD Maasland speciale afvalbakken in verschillende kleuren kreeg. Voor elke soort afval één kleur. Verspreid door de school staan nu groene afvalbakjes voor GFT, zwarte bakken voor restafval, blauwe bakken voor papier en oranje bakken voor PMD. Kinderen worden zo gestimuleerd om afval gescheiden weg te gooien en bewust om te gaan met afval. Daarmee wordt voorkomen dat plastic, drinkpakjes en appel- en bananenschillen samen in één afvalbak belanden. Ook zorgt RD Maasland er voor dat het afval op een goede manier wordt afgevoerd en gerecycled kan worden.

Tijdens de afvalscheidingslessen worden de kinderen geactiveerd om zelf afval te gaan scheiden. Dat doen we o.a. door een afvalbakkencontrole

Gastlessen afval

Dat afval scheiden belangrijk is, weten de leerlingen van de Widdonckschool en Ortolaan al. Maar welk afval hoort nu in welke bak? Wat gebeurt er met het ingezamelde afval en hoe kunnen we voorkomen dat er afval ontstaat? Begin juli kregen 12 groepen een gastles van Rudy Klaassen over afval scheiden en het besparen van grondstoffen. Wethouder Heleen Wijers- van der Linden: “Mooi om te zien dat steeds meer scholen hun afval gaan scheiden. Kinderen worden er zo bewust van dat afval een grondstof is en weer gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken. Jong geleerd is immers oud gedaan. Zo werken we samen aan een duurzame school en omgeving!”.

Scholen scheiden afval

SO Widdonckschool en VSO de Ortolaan zijn niet de eerste scholen in Leudal die het afval gaan scheiden. De Latasteschool in Horn, de Leerlingst in Haelen, de Mussenberg in Horn, de Verrekijker in Ell en de Kwir in Neer gingen al voor. Scholen die interesse hebben om afval te gaan scheiden kunnen zich aanmelden bij RD Maasland, info@rdmaasland.nl

een gastles over up-cyclen en hoe je van een melkpak een portemonai kunt maken of een zonneklep

Grondstoffen-meester nodig?

Inspirerende les nodig? Over natuur/biodiversiteit, je schooltuin, water, landbouw, milieu, duurzaamheid, afval, circulaire economie en techniek verzorg ik gastlessen of workshops. Op maat voor jouw klas óf voor je collega’s. Zoek een les of project dat jou aanspreekt.

< Terug naar blogs
Deel dit artikel

Ook enthousiast over een Groene School?

Neem contact met me op! Dan kijken we waar je wensen & grenzen liggen. De mogelijkheden zijn eindeloos – ik help je te kiezen.