Onlangs zijn we begonnen met het organiseren van “zwam-café’s” aan de keukentafel. Het doel van deze “zwamcafé’s” is het vergroten van bewustwording en meer impact creëren om afval te voorkomen. Zo kun jij jou ecologische voetafdruk verkleinen en op een gezellige kleinschalige manier toekomstbehendig worden.

zwam café bij Daar Duurzaam Eten Diemen

wordt ook toekomstbehendig

Als je wilt deelnemen aan een zwam-café of je wilt je sporen delen na het oogsten? Meld je aan bij mij !

koffie drinken is oesterzwammen kweken

Waarom organiseren we zwamcafé’s ?

In tegenstelling tot planten, zijn schimmels voor het grootste deel van hun levenscyclus onzichtbaar omdat ze ondergronds leven totdat ze gaan bloeien want dan vormen ze pas de bekende paddenstoel. Deze ken je wel uit de schappen van de supermarkt of van de lokale markt.

Wordt jij ook Zwambassadeur ?

thuis kweken is klimaatneutraal

Door schimmels in een “growkit” op het aanrecht te laten groeien heb je, als je koffieprut vochtig genoeg is geen extra water nodig om oesterzwammen te gaan kweken. Ook kost het geen fossiele brandstof om de producten te vervoeren. Bovendien raak je verwonderd door de “betoverende kringloop van de schimmel”.

Jij bent de oplossing!

Deze “zwamcafé’s” zijn niet alleen bedoeld om jou te helpen bij het bouwen van een growkit voor in de keuken, maar ook om verspilling van grondstoffen een halt toe te roepen!

Er zijn alleen maar voordelen

Door je koffieprut te gebruiken als grondstof voor een nieuw leven van oesterzwammen, maak je van afval weer voedsel. Je voorkomt veel waterverspillingCO2-productie en vooral veel voedselkilometers (12.000 km per maaltijd!). En je hebt ook nog eens fantastische mest voor de vergroening van je buurt. Deze aanpak wordt ook wel circulaire economie of “blue economie genoemd.

Wist jij dat slechts 0,2 % van het gewicht in je koffieapparaat verdwijnt in de dampende koffie, terwijl 99,8 % eindigt op de vuilnisbelt? Zonde toch?

Rudy Klaassen
als je nu begint heb je een gegarandeerd witte kerst dit jaar!

duik in de wereld van de zwammen

Oesterzwammen bevatten veel eiwittenvezelsvitamine B12 en
vitamine D. Ze bezitten ook dezelfde umami-smaak als vlees, waardoor jij je tevreden voelt. Maar een belangrijk verschil is dat vleesproductie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, terwijl de productie van oesterzwammen het enige eiwitrijke voedsel is dat een positieve impact heeft op het milieu! Dit is mijn drijfveer om zoveel mogelijk aanrecht-agrariers op te leidenWil jij ook een “zwam café” organiseren? vraag een gratis gesprek aan! 

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen