Onlangs is Amstelzwam begonnen met het organiseren van ‘Zwamcafé’s‘ aan de keukentafel. Het doel van deze Zwamcafé’s is het vergroten van bewustwording en meer impact creëren om afval te voorkomen. Zo kun jij jou ecologische voetafdruk verkleinen en op een gezellige kleinschalige manier toekomstbehendig worden.
Word ook toekomstbehendig
Als je wilt deelnemen aan een Zwamcafé of je wilt je sporen delen na het oogsten? Meld je aan bij mij!
Waarom organiseren we Zwamcafé’s ?
Weinig mensen zijn bekend met de wereld van schimmels. In tegenstelling tot planten, zijn schimmels voor het grootste deel van hun levenscyclus onzichtbaar omdat ze ondergronds leven totdat ze gaan bloeien want dan vormen ze pas de bekende paddenstoel. Deze ken je wel uit de schappen van de supermarkt of van de lokale markt.
Thuis kweken met de Growkit
Door schimmels in een Growkit op het aanrecht te laten groeien heb je, als je koffieprut vochtig genoeg is geen extra water nodig om oesterzwammen te gaan kweken. Ook kost het geen fossiele brandstof om de producten te vervoeren. Bovendien raak je verwonderd door de ‘betoverende kringloop van de schimmel’.
Duurzaamheid – jij bent de oplossing!
Deze Zwamcafé’s zijn niet alleen bedoeld om jou te helpen bij het bouwen van een Growkit voor in de keuken, maar ook om verspilling van grondstoffen een halt toe te roepen!
Er zijn alleen maar voordelen
Door je koffieprut te gebruiken als grondstof voor een nieuw leven van oesterzwammen, maak je van afval weer voedsel. Je voorkomt veel waterverspilling, CO2-productie en vooral veel voedselkilometers (12.000 km per maaltijd!). En je hebt aan het einde ook nog eens fantastische mest voor de vergroening van je buurt. De koffiedik is na groei van de schimmels een uitermate goede meststof.
Deze aanpak wordt ook wel de circulaire economie genoemd.
Wist jij dat slechts 0,2 % van het gewicht in je koffieapparaat verdwijnt in de dampende koffie, terwijl 99,8 % eindigt op de vuilnisbelt? Zonde toch?
Een gezond en duurzaam product
Oesterzwammen bevatten veel eiwitten, vezels, vitamine B12 en
vitamine D. Ze bezitten ook dezelfde umami-smaak als vlees, waardoor jij je tevreden voelt. Maar een belangrijk verschil is dat vleesproductie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, terwijl de productie van oesterzwammen het enige eiwitrijke voedsel is dat een positieve impact heeft op het milieu! Dit is mijn drijfveer om zoveel mogelijk aanrechtagrariërs op te leiden.
Wil jij ook een Zwamcafé organiseren? Vraag een gratis gesprek aan!