Droomt jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen? ;Ik ontwerpt eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen.

In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het is een biodivers systeem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt.

voedselbos Ketelbroek

Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) van een voedselbos zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.

Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden en schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen.

een smakelijke toekomst voor Amsterdam

Er worden trouwens nog meer ecologische principes van een natuurlijk bos ingezet, zoals het plannen en planten in meerdere lagen, van hoge bomen tot lagere struiken in de halfschaduw, met klimmers en kruipende planten als extra lagen.

de ooievaar broed jaarlijks in het Voedselbos en verhoogd de biodiversiteit van de omgeving

Veel organisch materiaal blijft op de bodem liggen, zodat de vruchtbaarheid toeneemt en de grond minder uitdroogt. Het bieden van nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan nuttige insecten hoort er vanzelfsprekend bij.

Balans en natuurlijke kringloop

Plantenrijkdom is een primaire voorwaarde. Iedere voedselketen begint immers bij het benutten van het plantaardige materiaal. Vervolgens vervullen dieren een cruciale rol. Denk hierbij aan:

  • bestuiving (hommels, bijen, zweefvliegen)
  • plaagbeheersing (lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen)
  • bemesting (vogels, zoogdieren)
  • Deze samenhang tussen planten, vogels, zoogdieren, insecten en schimmels zorgt voor balans en een natuurlijke kringloop.

Weinig beheer nodig

In een natuurlijk bos vindt jaarlijks een enorme productie van biomassa plaats, zonder schadelijke toevoegingen als kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In een goed aangelegd voedselbos kan daarom, vanwege de parallel met een natuurlijk bos, worden volstaan met weinig beheer.

de overheid werkt mee

In steeds meer dorpen en steden worden initiatieven gestart om voedselbossen aan te planten. Het is een logisch vervolg op de groeiende populariteit van eetbare tuinen voor particulieren en gezamenlijke groentetuinen op braakliggende terreinen in de stad. Als bewoners de handen ineen slaan, blijkt de lokale overheid vaak bereid om mee te werken.

voedselbos ‘Ketelbroek is het oudste voedselbos in Nederland

alleen maar voordelen

Als het voedselbos eenmaal is aangelegd zijn er vrijwel geen rekeningen, geen fossiele brandstoffen, geen bemesting, geen gif, geen zware machines, geen monocultuur. Kortom: een gezond huishoudboekje met weinig uitgaven. Bovendien produceert het voedselbos het dieet van de toekomst. Geen vervuilend vlees, maar meer groente, fruit en noten.

wordt ook een ‘luie boer’ en ga samen met mij een voedselbos aanleggen

Wil jij ook aan de slag met stadslandbouw, permacultuur, (buurt)moestuinen en voedselbossen? Heb jij ook een plan bij jou in de buurt? Zie jij kansen? Ik denk graag met jou mee over het realiseren van eetbare projecten. Of het nu gaat over advies, financiering, ontwerp, pr/communicatie/educatie, uitvoering, aansturing of andere obstakels waar jij tegen aanloopt; Ik kan jou helpen om jouw idee uit te werken of aan te leggen.

Door middel van een groot netwerk, ben ik in staat om alle vraagstellingen op het gebied van de groene leefomgeving te beantwoorden. Vraag vandaag nog een gratis gesprek aan.

Vraag dan een gratis gesprek aan!

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen