Doe meer met groen, duurzaamheid en toekomstbehendigheid. Realiseer ‘onhaalbare’ dromen voor een groene, duurzame, vitale en socialere wijk. Word een groene voortrekker en creëer je eigen paradijs, met en in jouw wijk. Werk samen en  creëer maatschappelijke impact.

Vervuiling en verval

De_Ark

Je wijk is ongezellig. Er is weinig groen, er is geen sfeer. Geen samenhang, weinig contact tussen buren, weinig aandacht en betrokkenheid bij de buurt. Wat je geen aandacht geeft, groeit niet en vervalt. De buurt vervuilt, er komt steeds meer zwerfafval. Dat geldt voor het groen in de wijk, voor de sociale cohesie en de bewoonbaarheid in het algemeen

Je merkt dat de wijk geïsoleerd raakt en dat bewoners weg trekken. Er komt leegstand, huizen en winkels raken in verval. Misschien volgt binnenkort de sloophamer

Dat hoeft niet zo te zijn!

Het kan ook anders. Hoe zou het zijn als jouw wijk weer gezellig wordt? Met veel groen en met bewoners die samen leuke dingen doen, voor henzelf én het milieu? Grote kans dat jouw wijk ook nog eens hét voorbeeld wordt van de stad; dat je andere wijken en buurten inspireert om ook aan de slag te gaan om de wijk prettig bewoonbaar te maken.

Daar kan ik je bij helpen. Mijn integrale aanpak heeft verschillende voordelen:

 • iedereen doet mee en allerlei partijen werken samen
 • eindresultaat met concrete voorzieningen om milieubewust te handelen (van prullenbakken tot wegomleggingen of een voedselbos aanleggen)
 • het resultaat én het traject ernaartoe leveren plezier en levensvreugde op
 • je buurt wordt dynamisch, komt op de kaart; mensen willen er graag zijn (sociale innovatie)
 • slechtlopende bedrijven gaan weer beter draaien, horeca gaat vooruit
 • mensen halen voedsel uit de buurt; de wijk wordt zelfvoorzienend

Kortom: iedereen wordt beter van jouw buurtinitiatief. En wat je doet, is ook nog eens goed voor de wereld.

"Hij denkt in kansen en is zeer creatief"

Rudy is een gedreven milieu- en duurzaamheidprofessional met veel kennis van zaken. Hij is vooral enthousiast, een echte netwerker, denkt in kansen en zeer creatief. Lisserbroek SamenMeer mag regelmatig gebruik maken van zijn kwaliteiten, waar we hem zeer erkentelijk voor zijn.

Lily Nieuwenhuizenbewonersinitiatief Lisserbroek

Je wordt er beter van

Tijd en energie investeren om je wijk duurzaam te maken, levert je niet alleen levensvreugde op, maar ook keiharde pecunia. Sterker nog: je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Ik zie vaak dat mensen geld laten liggen door niet te investeren in bijv. een voedselbos, zonnepanelen, water hergebruiken of afval gebruiken als tuingrondstof.

Nog wat voordelen:

 • je leefomgeving wordt veel aangenamer; je hebt minder tot geen stress meer
 • je bent zelfvoorzienend in voedsel, energie, water en grondstoffen
 • de buurt scoort hoger; bedrijven willen daar starten, er is geen leegstand meer. Je huis wordt meer waard

Dus: goed voor je portemonnee, goed voor je gezondheid, goed voor de wereld.

Veelgestelde vragen en twijfels

Lukt het écht om mijn plan te realiseren? Ben je geen praatjesmaker?

Ik houd niet van praatjes maken; ik wil concreet resultaat. Daar ga ik voor. Ik ben geen plannenmaker, die papieren schrijft om op te bergen in een laatje. Ik wil actie, dingen bereiken, het liefst samen met mensen zoals jij.

Ik word er zelf ook vrolijk van als de wereld een stukje mooier wordt. En ik barst van de ideeën en heb een enorm netwerk. Dus als jij een idee hebt of iets wil in je wijk, ben ik dé man om dat te helpen realiseren.

(Buurt-up, een organisatie die ik help met wijken toekomstbehendig te maken, maakte deze helden-cartoon van mij.)

Het plan is te ambitieus; het lukt vast niet.

De aanhouder wint en ik ben een aanhouder. Ik leg de lat graag hoog en ben altijd over die lat gekomen. Dankzij mijn ideeën en netwerk weet ik dromen altijd te realiseren. En trouwens, ambitieus wil niet zeggen ‘onhaalbaar’.

De hele buurt moet veranderd worden. Dat kost te veel tijd.

Dat is een reëel gevaar, want ik weet niet van ophouden. Ik doe bijna nooit één klein ding, maar pak een groter geheel aan – dat noem ik mijn integrale aanpak. Een idee begint vaak wel klein, maar gaandeweg raken er steeds meer aspecten bij betrokken.

Let wel: de uitvoering is niet alleen in handen van de initiatiefnemer; dat doen we met meerdere partijen. Ik heb een heel groot netwerk en dat staat garant voor wat wij, jij en ik, voor ogen hebben. Dus ‘dat kost te veel tijd’ is geen reden om niet tot actie over te gaan. Die tijdspanne valt altijd reuze mee, want ‘vele handen maken licht werk’.

Dat kunnen we nooit financieren.

Ik kan je helpen om de financiën rond te krijgen. Gemeentepotjes, sponsoren, investeerders, crowdfunding… Ik weet het geld samen met jou te vinden.

Waarom moet ik voor jou kiezen en niet voor iemand anders?

Mijn kracht zit in de combinatie van mensen met elkaar verbinden en enthousiasmeren, originele ideeën bedenken, organiseren, doorzetten, een groot netwerk kunnen aanspreken en mijn groene achtergrond (biologie en tuinarchitectuur). En mijn decennialange ervaring met zeer uiteenlopende partijen, die ik altijd met de neus één kant op krijg.

Wil je je buurt veraangenamen op een duurzame manier, dan weet ik zeker dat dat lukt als je met mij samenwerkt.

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

Verschillende soorten klanten

Ik heb in de loop der jaren heel verschillende soorten projecten op poten gezet. Sinds 1991 doe ik dit werk al, en sinds 2011 als zelfstandig ondernemer. Ik heb sinds 2011 al 10 projecten gerealiseerd.

Enkele klanten die ik geholpen heb:

 • buurbewoners in Amsterdam, Badhoevedorp, Burgerveen, Hoofddorp en Lisserbroek
 • basisscholen, voortgezet onderwijs, MBO’s en universiteiten in Nederland en Japan
 • kinderdagverblijven in Amsterdam
 • kerk De Ark (Hoofddorp)
 • volkstuincomplex in Hoofddorp
 • winkelvereniging in Hoofddorp Polderstad
 • Amsterdams Fonds voor de Kunsten, die bewonersparticipatie wilde versterken met groene kunst

Henk Klein Award

Henk_Klein_awardEén van mijn projecten heeft in het najaar van 2015 de Henk Klein Award gewonnen. Dat is een landelijke prijs van GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling); hij wordt jaarlijks uitgereikt aan een duurzaamheidsorganisatie die “de energie uit de samenleving ondersteunt”, zoals GDO het omschrijft.

Het winnende project

De dominee van De Ark, een kerk in Amsterdam, wilde een einde maken aan de energiearmoede in de wijk Overbos. De energie is daar soms net zo duur als de huur en andere lasten. Daardoor konden sommige mensen het hoofd niet meer boven water houden en daar wilde hij wat aan doen.

Samen bedachten we dat er energiecoaches moesten komen. Die zouden naar buurtbewoners toe gaan om ze te vertellen hoe je energie kunt besparen. Maar het bleek lastig om bij mensen binnen te komen. We bogen het om en organiseerden het Energiecafé. In januari, maart, september en november komen buurtbewoners nu naar een centrale plek om te leren hoe je 18% op je energiekosten kunt besparen door je gedrag aan te passen.

"Rudy krijgt mensen in beweging"

Rudy heeft ons geholpen bij het opzetten van het ) trainen van energiecoaches, het aandragen van ideeën, het enthousiasmeren van mensen, uitvoeren van plannen. Ik heb Rudy als een zeer enthousiast en deskundig persoon ervaren die mensen daadwerkelijk in beweging krijgt.

Aarnoud van der DeijlWerkgroeplid bij De Ark

Ik werk alleen samen met mensen die gaan voor het beste resultaat; mensen met energie. Die vol gaan voor hun idee. Daarom is mijn aanpak niet voor iedereen geschikt.

Ik werk het liefst in Amsterdam of omgeving, maar voor kleine projecten maak ik uitzonderingen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Wat krijg je?

 • Inzicht in welke kansen en mogelijkheden er zijn voor jouw wijk of buurt, met tips, ideeën en een aanpak die bij jou past.
 • Je weet hoe veel tijd er nodig is om het hele project uit te voeren: 2 maanden of 3 jaar.
 • Vanuit de startblokken zetten we de eerste stap. Van pril idee naar planning. Daarna koppel ik je aan de benodigde partijen in mijn netwerk, die je helpen om het plan uit te voeren.

Dit lijkt misschien vaag… Maar dat is het niet. De resultaten verschillen sterk per project sterk, maar dit is overal gelijk. Wil je weten wat we in jóuw wijk kunnen bereiken?

Wil jij dit ook?

Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan en we bekijken samen de mogelijkheden.
Gratis gesprek aanvragen

Wie helpt je met de innovatie van je wijk?

NMCH . 10/10 Dag van de Duurzaamheid, KSH Hoofddorp. Gemeente Haarlemmermeer.

Dat doe ik, Rudy Klaassen, hoogstpersoonlijk. Het is altijd mijn droom geweest om in het groen te werken. Daarom heb ik ook de middelbare tuinbouwschool doorlopen. Ook ben ik bioloog en tuinarchitect.

Tijdens een stage in Japan, waar ik de Japanse tuinarchitectuur leerde kennen, raakte ik geïnspireerd om daarmee in Nederland aan de slag te gaan. Die Japanse tuinen zijn heel groen met weinig bestrating en met veel bezieling gerealiseerd.

Verder heb ik eerst schooltuinen begeleid om jongeren zich bewust te laten worden van hun omgeving. En ik heb met jongeren in Gouda bedrijven bezocht om te zien hoe die bedrijven duurzaamheid inzetten.

Mijn werk breidde zich uit naar allerlei doelgroepen en de focus ligt nu op buurtbewoners die hun buurt toekomstbehendig willen maken. De rode (of groene) draad is altijd geweest: bewustwording creëren over de omgeving waarin je leeft en die samen zo duurzaam mogelijk inrichten.

Investering

Je wilt natuurlijk graag weten wat jouw plan kost of wat het kost om een plan te bedenken. Het lastige is: dat hangt van zo veel factoren af, dat ik dat niet zomaar kan zeggen. Het beste is een gratis gesprek aanvragen, zodat we je wensen kunnen bespreken en ik een prijsindicatie kan geven.

Wist je trouwens dat gemeenten en woningcorporaties vaak potjes hebben om plannen van buurtbewoners te realiseren? En dat er nog veel meer manieren zijn om aan geld te komen dan alleen via subsidies? Ga je met me in zee, dan kan ik je helpen de opdracht te bekostigen.

Kan ik je helpen?

Wil je weten hoe ik je kan helpen? Meld je dan aan voor het gratis inspiratiegesprek. Dan verkennen we of er een klik is, wat je droom is en of ik je kan helpen die te realiseren. En je krijgt inspiratie om aan de slag te gaan.
Gratis gesprek aanvragen

Wie weet tot gauw!

Geïnspireerde groet,
Rudy Klaassen

PS. Wil je eerst kennismaken met mijn manier van werken? Download dan mijn gratis tips. Daarmee kun je alvast zelf aan de slag.