Droom jij ook van een eetbaar park of groene, natuurlijke plekken in de buurt waar kinderen kunnen spelen en volwassenen kunnen mediteren? Of heb je een ander geweldig idee voor je woonomgeving? Doe aan placemaking! Maak van een openbare ruimte een plek met een of meerdere gebruikersdoel(en). Samen met jullie als gebruikers maken we placemaking dromen waar. Eetbare (sier)tuinen, moestuinen, voedselbossen, geveltuinen, natuurspeelplekken en groene schoolpleinen. Maak een plek, niet een ontwerp. Neem contact met mij op voor een (kosteloos) gesprek in jouw buurt. Dan vertel ik jou hoe je van openbare ruimte naar placemaking gaat.

#placemaking

From ‘livable to lovable

Placemaking is een fenomeen dat al bestaat sinds de jaren ’60. Vooral in de Verenigde Staten en Canada is slim en sociaal gebruik van de openbare ruimte populair.  Ook in Azië zien we al hele mooie voorbeelden van placemaking! Bewoners verbeteren de openbare ruimte en dit heeft een positief effect op het (sociale) leven van de mensen. Welke kwaliteiten bezit jouw buurt en hoe inspireer je medebewoners om hun expertise in te zetten?

placemaking
Placemaking Polderplein Hoofddorp; al snel resultaat

De buurt is aan zet

Dankzij een buurtsamenwerking onder begeleiding van Rudy Klaassen, groenprofessional, wordt het gewenste resultaat behaalt. Alle neuzen worden dezelfde kant op gezet en zo krijg je een liefdevolle wijk met een positieve invloed op de gezondheid, de lokale economie, sociale cohesie en culturele ontwikkeling.

placemaking game
Placemaking Game in Badhoevedorp

We delen de wijk op in verschillende stukken en laten groepjes brainstormen. Welke attracties zijn er te vinden? We gaan uit van ‘The Power of Ten’. Zo merk je ineens dat er wel 10×10 = 100 dingen in een wijk als attractie te vinden zijn.

Het spel is onderdeel van de placemaking methode en is een uiterst belangrijke schakel om buurtbewoners betrokken te krijgen. We kijken naar 10 plaatsen in kleine groepen. Wij zijn onszelf en niet de ambtenaar, de winkelier of de ontwikkelaar. We praten over wat we hebben gezien en over veelbelovende verbeteringen. “Hoe was het hier, hoe is het hier nu en hoe kan het hier zijn als wij …”

Na het spel melden 5-10 deelnemers zich aan voor het ‘placemaking management team.’ Zij bepalen de koers voor de volgende stap.

Van plek naar bestemming: Badhoevedorp

Met 100 leerlingen van het Technasium van het Kaj Munk College te Hoofddorp heb ik met succesvolle placemaking Badhoevedorp groener gemaakt. Gewerkt werd volgens de ‘placemaking-methode‘. Een methode waarbij je naar de mogelijkheden van de omgeving kijkt. Waarbij het draait om mensen en niet om de stenen. Om plekken waar iedereen graag zou willen zijn. Verbetering van de leefomgeving hoeft niet altijd veel te kosten. Ben je geïnspireerd? Bel mij, Rudy Klaassen op: 06-10883184, dan gaan we samen aan de slag.

placemaking watertuinen
Placemaking: watertuinen…hoezo geen ruimte op de kade?

Vergroening is geen hype, maar een absolute noodzaak!

Iedereen kan een initiatief starten, elke bewoner, elke expert, elke ambtenaar. De kracht zit in het benutten van het sociale kapitaal en het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid. “Placemaking is het veranderen van bijvoorbeeld een stukje Amsterdam: van een plekje waar je zo snel mogelijk doorheen wilt, tot een plek waar je nooit meer weg gaat!”

Breng biodiversiteit in de wijk

Vergroening valt of staat met het eigen initiatief van bewoners. Meld je aan voor een gesprek om te kijken of wij samen jouw buurt kunnen omvormen tot een liefdevolle wijk. Waar bewoners, planten en dieren hun plek kunnen vinden, om te blijven. Het staat of valt bij jullie, initiatiefnemers.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen