De stad groeit letterlijk uit zijn voegen. Bewoners en huiseigenaren met de wens om meer natuur in de stad te brengen, worden uitgedaagd. De initiatieven voor ‘stadsvergroening’ komen niet van de grond, omdat er geen ruimte meer is in de stad. Dat moet anders. Of het water op, óf de lucht in! Er is nog genoeg ruimte op het dak en de muren om een ‘groene wand‘ aan te leggen. Door een nieuwe stadslaag te maken voor multifunctioneel gebruikOpvang van regenwaterenergie opwekken, en groenvoorzieningen voor bewoners. Zo creëren we door verticaal groen in de stad meer ruimte en biodiversiteit. Een nieuwe stadslaag, de muur als ecosysteem.

Groene wand

‘De lucht in’, luidt het adagium van de grote steden in de wereld. Nu gaat het hier wel om begroeide torens. Niet zomaar een gebouw met klimop langs de gevels of balkonhekjes met hangplanten, maar een ‘verticaal bos’. Zo noemt de Italiaanse architect Stefano Boeri de woontorens die hij in 2014 in Milaan realiseerde, met balkons waarin hele bomen wortelen. Er was scepsis toen hij zijn revolutionaire plan presenteerde; de bomen die op de plaatjes sappig groen oogden, zouden vast verdorren. Maar de technologie is niet nieuw. De Franse bioloog Patrick Blanc ontwikkelde in 2004 een groene gevel voor het Parijse Musée du quai Branly. Een soortgelijk systeem werd als stads vergroening gebruikt voor het zwembad Sportplaza Mercator in Amsterdam van bureau Venhoeven CS. Pioniersprojecten waardoor de groene gevel, verticaal groen en de aanleg van stadsvergroening op daken inmiddels een succesvolle aanvulling blijkt op de biodiversiteit in de stad.

Erwin van de Schaft; ‘Master of groene wand’

De stad als ecosysteem

Patrick Blanc is kunstenaar, bioloog en de ‘uitvinder’ van de groene wand. Zijn werk brengt een hoop frisse lucht en zuurstof naar de bewoonde wereld. Hij is een ontwerper die in zijn opdrachten het onderwerp ‘welzijn’ centraal zet. Een revolutie heeft plaats gevonden in de stad. Betonnen muren zijn veranderd in complete ecosystemen. De gebouwde constructies zorgen op deze manier voor een verzachting van het stadse uiterlijk en voegen extra natuurlijke componenten toe in een doorgaans stenige, stedelijke omgeving. Natuur en stad kunnen door middel van dit type gebouwen op een nieuwe wijze beter met elkaar worden verweven. Het wordt tijd voor de groene revolutie in onze steden.

Is jouw motto ook: ‘dag betonnen muur, hallo groene wand’? Neem dan nu contact met mij op. Samen bekijken we in een (kosteloos) oriëntatie gesprek, hoe we verticaal groen en stadsvergroening kunnen toepassen. Aan uw huis, het huis van uw buren of in de openbare ruimte in uw buurt. De eerste stap is het verkrijgen van gerichte informatie over stadsvergroening en advies over de groene wand mogelijkheden. Vaak is subsidie op verticaal groen een optie. U krijgt inzicht in wat de kosten van stadsvergroening zouden zijn op uw locatie.

dag beton hallo groene wand

7 tips voor verticaal groen

Graag wil ik je helpen met het innoveren van je leefomgeving. Daarvoor geef ik je alvast 7 tips zodat je aan de slag gaat met een groene wand en groene daken:

 1. Begin bij de openbare ruimte

  Verticaal groen is succesvol wanneer het ontworpen en aangelegd is in harmonie met de omgeving en de openbare ruimte. Een groene wand maakt dus bij voorkeur deel uit van een groen netwerk aan voorzieningen en ruimtes. Van openbare ruimte tot in de gebouwen.
 2. ‘Daktuin’ versus ‘groene wand’

  Het onderhoud van verticaal groen is complexer (en kostbaarder) dan dat van een daktuin. Er zijn ook veel overeenkomsten. Bijvoorbeeld bij de aanleg van een passende voedingsbodem (substraat) die voldoende volume en massa bezit om de beoogde stadsvergroening en begroeiing daadwerkelijk te realiseren en het vocht vast te houden. Ook in de keuze van beplanting die de specifieke condities kan overleven zijn er overeenkomsten. In beide gevallen zijn er beperkingen bij het gebruik van aanplant van bepaalde typen begroeiing. Die beperkingen betreffen zowel de klimatologische- als weersomstandigheden (zon, neerslag en wind).
 3. Koppel waterberging aan drainage

  De groene wand kan, in combinatie met daktuinen, in de eerste plaats bijdragen aan de steeds noodzakelijker wordende verkoeling van de stedelijke ruimte. Op het gebied van waterberging kan de begroeiing ook een rol spelen. Wanneer die gekoppeld wordt aan de drainage van de verschillende plantenbakken en andere plaatsen waar groen in, aan en rond het gebouw staat. Wanneer de regenval de behoefte van planten op bepaalde momenten overtreft kan het overtollige regenwater opgeslagen worden in bassins en vijvers rond en op het gebouw.
 4. Maak het groen bereikbaar en toegankelijk

  Door het verticaal groen toegankelijk en zichtbaar te maken (en te houden) voor een grote groep stedelingen kan veel toekomstige, verticale stadsvergroening een collectieve voorziening worden. Dat kan in de eerste plaats door projecten met groene wand te realiseren in de lagere koop- en huursectoren. Maar ook het toegankelijk maken van groen in verschillende type woontorens biedt uitkomst. De groene wand torens bieden een kans op een nieuwe publieke ruimte op grotere hoogten in de stad.

 5. Vergeet de dieren niet

  De bouw van nieuwe groene publieke ruimte in de vorm van verticaal groen biedt naast flora ook veel kansen voor fauna in de stad. De begroeiing kan een nieuwe habitat vormen voor veel dieren. Daarbij gaat het nadrukkelijk om meer dan het toevoegen van nestkastjes voor vogels en vleermuizen. De verschillende variabelen, zoals positie ten opzichte van de zon en hoogte, bieden mogelijkheden voor vlinders, insecten en vogels die niet in nestkasten broeden.

 6. Is er een stevige draagconstructie?

  Een groene wand heeft voor de constructie van het gebouw wel consequenties. Door het gewicht van de plantenbakken, grond/substraat én (groeiende) planten en bomen zijn substantiële aanpassingen in berekening en aanleg van andere voorzieningen in de draagconstructie noodzakelijk. De berekening van die belasting is een kwestie die u (samen met ons) door architect, constructeur én aannemer kunt laten uitzoeken.

 7. Onderhoud van verticaal groen hoeft niet duur te zijn

  De ervaringen op het gebied van onderhoud laten een beeld zien, waarbij de kosten vooral in de eerste jaren hoger zijn. In die beginfase moet de begroeiing immers aanslaan. Dan blijkt welke planten wel of niet geschikt zijn en welke planten vervangen moeten worden. Na die startfase, wanneer de beplanting wortel heeft geschoten, bestaat het onderhoud vooral uit snoeien. De gevolgen van extreme weersomstandigheden, zoals droogte, daargelaten. Daarnaast is het ook denkbaar dat bewoners en eigenaren na verloop van tijd behoefte hebben aan het vervangen van bepaalde planten om praktische of esthetische redenen.
groene wand

Wordt toekomstbehendig en creëer een groene wand

Ben je geïnspireerd om je woning, buurt of bedrijf te innoveren met verticaal groen? Dan ben jij bij mij aan het juiste adres. Samen met Vertiplant kom ik graag langs voor een gratis gesprek.

PS. Wil je eerst kennismaken met mijn manier van werken? Download dan mijn gratis tips. Daarmee kun je alvast zelf aan de slag.

Hulp nodig?

Zoek jij ook een toekomstbehendige oplossing voor je onderneming, organisatie of onderwijsinstelling of woonwijk? Neem dan contact op voor een gesprek, waarin we bespreken hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen