Zelf een moestuin beginnen is geen gekke gedachte – maar heb je er ooit aan gedacht je eigen paddenstoelen te kweken? Paddenstoelen zijn een lekker onderdeel van verschillende gerechten. Hoe makkelijk zou het zijn als je deze verser dan vers uit je eigen achtertuin of van je eigen balkon kunt halen? Tijdens de cursus van een dagdeel leer je zelf oesterzwammen kweken. Dit kan gemakkelijk en snel. Binnen een paar maanden sta jij misschien al wel je eerste oesterzwammen te oogsten!

Workshop Eetbaar Hout

Een paddenstoelenkwekerij maken

Nederland is eigenlijk een echt paddenstoelen-land. Het klimaat is optimaal en de paddenstoelen werken samen met de bomen in onze bossen. Het is wel een kunst om de eetbare te weten en te vinden tussen alle minder eetbare of zelfs giftige soorten. Het is dan eigenlijk veel makkelijker om je eigen paddenstoelen te kweken! Het makkelijkste op een natuurlijke manier – eigenlijk zo veel mogelijk zoals in het bos. Paddestoelen worden bijvoorbeeld gekweekt op hout, op houtsnippers op de bodem, of strobalen.

Enten in de praktijk

In de workshop Eetbaar Hout leer je hoe makkelijk het is om oesterzwammen te kweken op houtstammen. Deze kweekwijze van eetbare paddenstoelen noemen we ‘enten’. Verder leer je welke functies de paddenstoelen in de natuur vervullen, welke eetbare paddenstoelen er zijn, en op wat voor ondergrond zij groeien. Aan het eind van de cursus neem jij ook een geënt stammetje hout mee naar huis, voor op het balkon of in de (gevel-)tuin. Je krijgt je eigen stammetje mee naar huis dat je zelf geënt hebt! Je krijgt je eigen stammetje mee naar huis dat je zelf geënt hebt! Uiteraard krijg je ook heerlijke paddenstoelen te proeven om de smaak goed te pakken te krijgen.

Meld je aan

Als je een locatie en groep mensen (kinderen kan ook) bij elkaar hebt maak dan een afspraak hoe we de workshop gaan opzetten. 

 

Ja, ik wil een gesprek

.