Zelf een moestuin beginnen is geen gekke gedachte – maar heb je er ooit aan gedacht je eigen paddenstoelen te kweken? Paddenstoelen zijn een lekker onderdeel van verschillende gerechten. Hoe makkelijk zou het zijn als je deze verser dan vers uit de buurttuin kan halen?

Pak het groots aan – maak samen met de buurt een heuze paddestoelenfabriek!

Gaten boren in het hout om deuvels in te slaan – het ‘enten’ van de stammen met paddestoelenbroed

Een paddenstoelenkwekerij opzetten

Nederland is eigenlijk een echt paddenstoelen-land. Het klimaat is optimaal en de paddenstoelen werken samen met de bomen in onze bossen. Het is wel een kunst om de eetbare te weten en te vinden tussen alle minder eetbare of zelfs giftige soorten. Het is dan eigenlijk veel makkelijker om je eigen paddenstoelen te kweken! Het makkelijkste op een natuurlijke manier – eigenlijk zo veel mogelijk zoals in het bos. Paddestoelen worden bijvoorbeeld gekweekt op hout, op houtsnippers op de bodem, of strobalen.

Op deze wijze groeien de paddestoelen het beste

Enten in de praktijk

In de aanleg van een paddestoelenfabriek word de buurt meegenomen in hoe gemakkelijk  oesterzwammen gekweekt kunnen worden op houtstammen. Deze kweekwijze van eetbare paddenstoelen noemen we ‘enten’. Verder leren we welke functies de paddenstoelen in de natuur vervullen, welke eetbare paddenstoelen er zijn, en op wat voor ondergrond zij groeien. 

Iedereen doet mee!

Meld je aan

Als je een locatie en groep mensen (kinderen kan ook) bij elkaar hebt maak dan een afspraak hoe we de paddestoelenfabriek we gaan opzetten.

 

Ja, ik wil een gesprek