100% van de koffie (en thee) reststromen worden hergebruikt in Amsterdam
Angel Penev
upcycle
Hoe krijgen we iedereen betrokken bij het Up-Cyclen van koffie en thee resten? Met deze vraag houd Angel Penev, student 2e jaars toegepaste psychologie van de Hogeschool van Amsterdam zich bezig om Amstelzwam te helpen om meer impact te creëren voor Amsterdam en de samenleving. Hoe bereik je een groot publiek die allemaal koffie of thee drinkt en met behulp van een schimmel oesterzwammen kweken op koffiedik dat anders in je groen of afval bak zou belanden.
OUTPUT AMSTELZWAM:
- Mensen en bedrijven zien koffie-reststromen als waardevol product
- Koffie restromen worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten
- Afval wordt verminderd
- Kosten reductie voor afval verzameling
- Amstelzwam breng verbinding tussen ondernemers en op wijkniveau
- Er worden nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd (koffie kwekers en ophalers en verwerkers)
Hergebruik van afvalstromen
Wist je dat je nog ontzettend veel kan doen met koffiedik? Er zitten nog veel voedingstoffen in de koffieprut, het haalt ongewenste geurtjes weg, bestrijdt ongedierte en je kan ermee schrobben en verven. En er oesterzwammen op kweken! Zonde om zomaar de koffieprut weg te gooien dus! De meesten onder jullie weten wel dat je oesterzwammen kunt kweken op koffie restjes. Koffiedik is typisch zo’n restproduct dat we veel produceren en er verder niet zoveel mee doen. Misschien gooi je het nog net in de GFT-bak, maar dat is het dan ook wel. En dat terwijl er voor elk kopje koffie relatief ontzettend veel ‘afval’ overblijft. Waarom zou je het meest kostbare van de koffieproductie weggooien terwijl je er heerlijke eigen gekweekte oesterzwammen van kan kweken.
de doorgeef-emmer
Intussen is Angel al een tijdje zwammen aan het kweken en heeft hij het al aardig onder de knie. Na elke paar oogsten schept Angel zijn emmer weer om, waarbij er veel schimmels overblijven. Die zou je weg kunnen gooien, rond een boomspiegel, of in een geveltuin maar het is veel leuker om daar weer nieuwe emmertjes mee te vullen en deze uit te delen aan wie het ook eens wil proberen. Zo creëert hij impact voor Amsterdam.
geen koffie is geen excuus!
Als je geen koffie drinkt maar wel thee dan kun je nog steeds oesterzwammen kweken en dan wel op de theeblaadjes! De growkit op thee laten werken in plaats van op koffiedik, had jij dat gedacht?. Stelt je eens voor hoeveel thee er jaarlijks in huis wordt gedronken, en stelt je eens voor hoeveel mensen geen koffie lusten waar thee er in de plaats voor komt. Al deze kilo’s aan theezakjes kunnen na gebruik het leven voortzetten in kweken van oesterzwammen erop. In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden.
doe mee met het experiment
Wist je dat de meeste koffie en thee thuis wordt gedronken?
Bestel daarom nu mycelium in mijn webshop zodat jij je eigen koffiedik of koffieblaadjes om kan zetten naar oesterzwammen. Gewoon op je eigen aanrecht. Mijn missie is dan ook: ‘alle Nederlanders als #aanrecht-agrariërs‘.
Een enorme koffie of thee leut hoef je niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffie. Koffiedik opsparen is daarom niet nodig. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en espressomachine.
Het mooie: je kan de growkit meerdere keren opnieuw opstarten zonder dat je nieuw broed nodig hebt. Zo kan je doorlopend je eigen koffiedik omzetten in paddenstoelen.
Zodra de kracht van het broed af is kan je een los zakje broed bestellen en de growkit weer opnieuw opstarten.
De growkit is nadrukkelijk geen wegwerpproduct. Hij wordt in Rotterdam zorgvuldig in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij is gemaakt van restpartijen plastic emmers die anders vernietigd worden en heeft een wrap van gerecycleerd karton.
Thee in getallen
● In Nederland wordt jaarlijks per inwoner zo’n 100 liter thee gedronken wat neerkomt op 800
kopjes thee per jaar, 95% is van theezakjes en 5% is van losse thee.
● 75% drinken we de thee thuis, 25% buitenshuis, voornamelijk in de horeca en op het werk.
● Vanaf 2000 is het theegebruik significant toegenomen (+ 20 %), mede te danken aan de vele gezonde (lichte) theesoorten die op de markt zijn verschenen