Voor mij is een hele wereld open gegaan toen ik hier in dook.
Charles Ribourdouille, stagiaire bij Amstelzwam
Er wordt meer dan ooit online besteld. Het is ook makkelijker dan ooit en een lockdown bevorderd dit nog eens. Met 1 klik op de knop is een pakketje al onderweg, om vervolgens de volgende dag al op de deurmat te liggen. Je opent de doos en haalt je bestelling eruit, maar wat gebeurt er met de doos na dit moment? Gaat die mee de vuilzak in, wordt die apart bij het karton afval gelegd of is er meer mee te doen? Voor mij is een hele wereld open gegaan toen ik hier in dook.
Karton is ideaal voor het kweken van oesterzwammen! Na het documenteren van het kweken van in zakken wou ik zelf aan de slag gaan. Ik spaarde al mijn karton op voor een maand en kreeg al snel een redelijke stapel. Vervolgens werden al deze dozen met de hand versnipperd tot stukken de grootte van een handpalm.
Met alles nu op maat was het tijd om het karton te gaan pasteuriseren. Dit houdt in dat het karton voor 15 minuten tussen de 65 en 85 graden in water gekookt wordt om zo van slechte bacteriën af te komen. De karton snippers waren zo in de emmer geperst dat het 2 grote soeppannen kostte om de hele lading te pasteuriseren. Vervolgens werd de emmer schoongemaakt en gingen de snippers terug de emmer in om vervolgens een nachtje te staan, het karton moest weer op kamertemperatuur komen. Eenmaal afgekoeld was het tijd om het substraat, karton, met het oesterzwammen broed te mixen. Deze werden samen gemixt en in een zak gedaan.
Beidden het broed en de zak werden bij de webshop van Amstelzwam gehaald. Het werd aangeraden om 10% van het gewicht van je substraat als broed bij te voegen. Het substraat was ongeveer 4,5 kilo dus voegde ik 450 gram substraat toe. Vervolgens werd de zak afgesloten en kon het groeien beginnen.
Ik had geen punt om de zak aan op te hangen dus was deze in een emmer geplaatst met een klein laagje water. Op die manier bleef de zak vochtig en ontstond er al snel veel witte schimmel, het gehoopte resultaat. Echter kwam er een wat meer ongewenst effect bij opdagen, een niet zo frisse geur. Net zoals een growkit had ik de zak op mijn kamer gezet en was dit na een week niet meer uit te houden.
Vervolgens werd deze naar het balkon verplaatst met groot succes. Om de paar dagen vulde ik het water bij en kwamen er al snel kleine paddenstoelen groeien onder het plastic.
Met een scherp mes heb ik 2 grote kruisen in de zak gesneden zodat de vruchten daaruit kunnen groeien. Het was toen dat ik ook merkte dat een emmer niet ideaal is voor het groeien in zakken.
De paddenstoelen hadden niet altijd voldoende ruimte om door te groeien en gingen hierdoor naar boven toe groeien. Des al niet te min kwam er een enorme oogst uit met een totaal van ongeveer 500 gram aan oesterzwammen.
Een maand na de voorbereiding van de zak werden de paddenstoelen geoogst en bereid tot een maaltijd. Tijdens het bereiden viel al gelijk op hoe de keuken zich vulde met een sterke paddenstoelen geur.
De zwammen zijn vervolgens gemixt met rijst en al snel viel op hoe de hoedjes erg smakelijk zijn, maar de stammen wat taai kunnen zijn. Al met al was het een geslaagd experiment!
Zelf oesterzwammen kweken op karton, stro, hout(snippers) thee of koffiedik? Bestel een zwambox via de webshop en word vandaag nog een aanrecht agrariër! Je kunt natuurlijk ook je eigen zwambox maken en dan bestel je een los portie oesterbroed. In de webshop hebben we nu 3 soorten om uit te proberen. Laat je betoveren door de paddenstoelen 🙂 Ook op school of voor de kinderen thuis die in lock-down zitten is dit een leuke leerzame activiteit. Ga nu naar de webshop en wordt vandaag nog aanrecht agrariër