Het gaat niet goed met de wereld en de mens als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Door goed naar natuurlijke systemen te kijken is het echt mogelijk om tot een duurzame manier van produceren en consumeren te komen. 

mycelium-netwerk
AmstelZwam is HET Mycelium-netwerk van Amsterdam. Wij vormen een leer- en werkomgeving  rond koffie gerelateerde reststromen gericht op onderlinge verbindingen Amstelzwam biedt een business case waarbij Amstelzwam samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst

Amstelzwam staat voor sociale cohesie
Sociale cohesie is de lijm die een samenleving bij elkaar houd

Van economie naar ecosysteem!
Amstelzwam innoveert de wijk door gebruik te maken van het sociale kapitaal en het begint met een kop koffie of een ‘zwamcafe’

 

de natuur kent geen afval
Wij van Amstelzwam gaan samen met jou een halt toeroepen aan de voedselverspilling van reststromen van koffieprut en maken van afval voedsel. Zo voorkomen we ook veel waterverspilling , CO2 productie, en voorkomen we heel veel voedsel kilometers, fijn stof en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Amstelzwam creëert een sociale en duurzame buurt-hub met de volgende kenmerken:

 • Ontmoeting en participatie
 • Werkgelegenheid en educatie
 • Veiligheid en leefbaarheid
 • Duurzaamheid en toekomstbestendigheid

de effecten daarvan zijn:

 • een enorme kostenverlaging voor de gemeente
 • een nieuwe impuls in de groene leefomgeving (want er blijft geld over)
 • nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan (er is meer bedrijvigheid)
 • bedrijfsleven is mede verantwoordelijk voor de ambitie van zero waste en is daardoor onderdeel van de innovatie (win-win)
 • iedereen doet mee
 • nieuwe energie in de samenleving (“Wij kunnen het!”)

aanrecht-agrariër
Samen met ons kun je starten als aanrecht agrariër door het kweken van je eigen oesterzwammen op koffieprut. Op deze manier is koffieprut geen afval meer, maar een grondstof voor o.a. voedsel en compost. Helemaal puur dus.

doen is het nieuwe denken
We kweken graag van jouw koffieprut heerlijke lokale vleesvervangers waar we nog eens bijzondere producten en snacks van kunnen maken zoals de Amstelzwam bitterbal-kroket voor op buurt feestjes en partijen maar ook voor in de schappen van de winkels en uit de muur. 

 

Amstelzwam als ‘Changemaker’
Na de kweek gebruik jij de fantastische voedingsstoffen die je kunt gebruiken voor het bemesten van je geveltuin, bloembak of vierkante-metertuin  in jouw buurt. Zo maken we de amsterdamse bodem weer gezond. Doe mee met de circulaire economie en stop met het produceren van afval en ‘het voeren’ van de Amsterdamse Verbrandingsovens (AEB) .

alles begint bij onderwijs
Ontdek samen met Amstelzwam de magie van het mycelium van de oesterzwammen en maak van afval je eigen voedsel en wordt lid van de beweging.  

doe mee met het Amstelzwam-mycelium netwerk
Meld je aan via onderstaand formulier. Zo kunnen we met mycelium netwerk gaan opzetten om meer impact te maken waarbij afval niet bestaat maar grondstoffen worden hergebruikt.

Bij aanmelding ontvang je tegelijk ook het stappenplan om zelf aanrecht agrariër te worden!

  Ik ben een..