Wist jij dat de gemiddelde Amsterdammer 3,2 bakkie koffie per dag drinkt? Dat is al snel 6 miljoen kilo koffie per jaar. Dat zijn 550.000 emmers koffiedik.
Dat is een stapel emmers van 187 km hoog. Dat is 18700 keer de Adam-Toren op elkaar. Van elke koffieboon belandt slechts 0.2% in je kopje. De overige 99,8% wordt weggegooid.
Blue economy
Ik ben al jaren geïnspireerd door het concept van “The Blue Economy” van Gunter Pauli. Het is een combinatie van ecologische, sociale en economische duurzaamheid waarbij meerwaarde creatie de wereld gaat veranderen en iedereen mee doet. Een van de voorbeelden uit het boek’ the Blue Economy’ is het kweken van oesterzwammen op koffieprut. In voormalig tropisch zwembad Tropicana in Rotterdam, inmiddels bekend onder de naam BlueCity, zitten tientallen bedrijven die bezig zijn met de circulaire economie, waaronder het bedrijf Rotterzwam. Rotterzwam kweekt oesterzwammen op het afgedankte koffiedik van bedrijven en levert daarmee op zich al een bijdrage aan de circulaire economie.
10 jaar, 100 innovaties, 100 miljoen banen
Met de inspirerende voorbeelden uit het boek: ‘de Blauwe Economie‘ laat Gunter Pauli zien dat bedrijven die ondernemen op basis van kennis en ecosysteem en biodiversiteit, waarde creëren in plaats van natuur degraderen. Zijn boek staat vol met geweldige verhalen en oplossingen. De natuur en omgeving als rijke inspiratiebron. De wereld heeft niet 1 Goliath nodig maar vele Davids om slimme innovaties te ontwikkelen en op de markt te brengen. Samen maken we het verschil dat nodig is. Samen bouwen we aan duurzame en winstgevende bedrijven. Laaf je aan de natuur, durf te leven, kies heel bewust voor duurzaam ondernemen. Kennisdelen is de sleutel tot succes, door verhalen, ervaringen, visies en voorbeelden te delen, dragen we allemaal bij aan meer winst voor mens, milieu en maatschappij. Gunter Pauli maakt ons in de Blauwe Economie op een fascinerende wijze deelgenoot van de grenzeloze mogelijkheden van zijn Blauwe Economie: 10 jaar, 100 innovaties, 100 miljoen banen. Hier wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.
AmstelZwam
AmstelZwam is HET Myceliumnetwerk van Amsterdam. Wij vormen een leer- en werkomgeving (Community of Practise) rond koffie gerelateerde reststromen gericht op onderlinge verbindingen (Governance middels participatieve netwerksturing) AmstelZwam biedt een business case waarbij Amstelzwam samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst.
Amsterdam Klimaat Neutraal
Eind 2019 stelt het college de nieuwe strategie Circulaire Economie 2020 – 2025 vast. De routekaart Amsterdam Klimaatneutraal gaat begin 2020 naar het college. Cruciaal voor beide programma’s is de verbinding met bewoners en bedrijven in de stad. Hoe zorgen we samen voor een toekomstbestendige stad? Een welvarende stad die niet ten koste gaat van onze planeet.
Wereldwijde proeftuin
Amsterdam maakt deel uit van een bijzonder wereldwijd experiment. Amsterdam is een van de vier proeftuinen waarin op een vernieuwende manier geëxperimenteerd wordt met het gedachtengoed van Kate Raworth. Samen geven we vorm aan een wereld waarin het allemaal anders kan. De andere drie proeftuinen zijn: Knivsta (Zweden), Ladywood (Birmingham, Engeland) en Costa Rica (als land).
de buurt als proeflokaal
In alle verschillende buurten vraagt het gemeente bestuur van Amsterdam de bewoners om inbreng voor de nieuwe strategie Circulaire Economie en de routekaart Amsterdam Klimaatneutraal te realiseren. Door samenwerking met bewoners uit de buurt wil de gemeente beter aansluiten op specifieke behoeften en ervaringen.
AmstelZwam & de 3 P’s
- People
Het versterkt de samenwerking in de buurt .De oesterzwammen zijn een gezonde keuze en ze smaken goed, bijvoorbeeld op pizza, in soepen of in een snack. - Planet
Door koffiedik in te zamelen blijft het waardevol. De oesterzwammen vormen een duurzame voedselkeuze. Voedselkilometers of dierenleed zijn niet nodig. Voedselkilometers geven de afstand aan die je eten en drinken al reisde voordat het op je bord ligt of in je beker zit.
Het kweken van eetbare zwammen geeft een bestemming aan leegstaande gebouwen, want er is geen landbouwgrond nodig, en ook niet veel water. Compost ontstaat als restproduct van de zwammenkwekerij. - Profit
Het levert werk op en een inkomen voor ondernemers:
• voor het kweken van oesterzwammen
• voor de toeleveranciers van het broed
• voor de koks, soepmakers en pizza bakkers die met de oesterzwammen gerechten klaar maken en voor de compost producenten. We drinken veel koffie, dus dat biedt kansen voor ondernemers in Nederland en over de hele wereld Er is geen afval en dat is een beparing in kosten en CO2
als we AmstelZwam gaan opzetten dan:
- creëren we meer werk in de buurt
- creëren we meer samenwerking in de buurt
- maken we onze food-afdruk kleiner maken door lokaal voedsel te kweken
- eten we gezond voedsel uit de buurt
- dan kweken we vleesvervangers
- dan creëren we bewustwording in de buurt voor een circulaire levensstijl
- dan zetten we een eerste stap naar Nederland Circulair 2050
Download het AmstelZwam stappenplan
Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met duurzame innovatie? Wil je NU al iets gaan doen? Dat kan! Je kunt vandaag nog beginnen als aanrechtagrariër of urban farmer. Weer een klein stapje vooruit in de toekomst van onze planeet. Laat hieronder je naam en e-mailadres achter, dan stuur ik je direct het stappenplan toe!