Organiseer een zwamcafe

Ga samen schimmels kweken op koffieprut. Verklein jouw ecologische voetafdruk op een gezellige kleinschalige manier.

Onlangs is Amstelzwam begonnen met het organiseren vanZwamcafé’s aan de keukentafel. Het doel van deze Zwamcafé’s is het vergroten van bewustwording en meer impact creëren om afval te voorkomen. Zo kun jij jou ecologische voetafdruk verkleinen en op een gezellige kleinschalige manier toekomstbehendig worden.

waarom een zwamcafe ?

Weinig mensen zijn bekend met de wereld van schimmels. In tegenstelling tot planten, zijn schimmels voor het grootste deel van hun levenscyclus onzichtbaar omdat ze ondergronds leven totdat ze gaan bloeien want dan vormen ze pas de bekende paddenstoel. Deze ken je wel uit de schappen van de supermarkt of van de lokale markt.

thuis kweken met de growkit

Door schimmels in een Growkit op het aanrecht te laten groeien heb je, als je koffieprut vochtig genoeg is geen extra water nodig om oesterzwammen te gaan kweken. Ook kost het geen fossiele brandstof om de producten te vervoeren. Bovendien raak je verwonderd door de ‘betoverende kringloop van de schimmel’.

Duurzaamheid – jij bent de oplossing!

Deze Zwamcafé’s zijn niet alleen bedoeld om jou te helpen bij het bouwen van een Growkit voor in de keuken, maar ook om verspilling van grondstoffen een halt toe te roepen!

Er zijn alleen maar voordelen

Door je koffieprut te gebruiken als grondstof voor een nieuw leven van oesterzwammen, maak je van afval weer voedsel. Je voorkomt veel waterverspillingCO2-productie en vooral veel voedselkilometers (12.000 km per maaltijd!). En je hebt aan het einde ook nog eens fantastische mest voor de vergroening van je buurt. De koffiedik is na groei van de schimmels een uitermate goede meststof.

Wist jij dat slechts 0,2 % van het gewicht in je koffieapparaat verdwijnt in de dampende koffie, terwijl 99,8 % eindigt op de vuilnisbelt? Zonde toch?

Rudy Klaassen

Een gezond en duurzaam product

Oesterzwammen bevatten veel eiwittenvezelsvitamine B12 en
vitamine D. Ze bezitten ook dezelfde umami-smaak als vlees, waardoor jij je tevreden voelt. Maar een belangrijk verschil is dat vleesproductie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, terwijl de productie van oesterzwammen het enige eiwitrijke voedsel is dat een positieve impact heeft op het milieu! Dit is mijn drijfveer om zoveel mogelijk aanrechtagrariërs op te leiden

Hulp nodig?

Heb jij een leuk idee om je wijk te veraangenamen, maar weet je nog niet hoe? Of heb je wel de wens om je buurt leefbaarder te maken, maar heb je nog geen concreet resultaat voor ogen? Vraag dan een gratis gesprek aan, waarin we verkennen wat je wensen zijn en hoe ik je kan helpen.
Gratis gesprek aanvragen

Of ga aan de slag met..

Produceer dichtbij de onderneming

Het is minder belastend voor het milieu om de productie van je onderneming dichtbij te organiseren. Hiermee bespaar je op transportkosten en … Verder lezen Produceer dichtbij de onderneming

Lees meer

Zorg voor multifunctionele bedrijfscapaciteit

Het kan voorkomen dat je als onderneming tijdelijk een vorm van overcapaciteit hebt. Dit kan zitten in kantoor- en of opslagruimte maar … Verder lezen Zorg voor multifunctionele bedrijfscapaciteit

Lees meer

Laat geen muur onbegroeit

‘Verticaal groen‘ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Dat is jammer, want groene gevels leggen nauwelijks beslag op het grondgebruik, maar brengen wel heel veel … Verder lezen Laat geen muur onbegroeit

Lees meer