wordt ook toekomstbehendig en begin NU in 2019

“Het nieuws” schrikt ons steeds weer op met deprimerende verhalen hoe slecht het gaat met de wereld. De natuur wordt kapot gemaakt en dieren sterven uit. De zee zit vol met plastic soep en het lijkt wel of het steeds lastiger wordt om goed voor de aarde te zorgen en de problemen worden steeds groter. Het klimaat-rapport van de Verenigde Naties meldt dat we nog maar 12 jaar hebben om ons gedrag aan te passen en de wereld te redden. De tijd dringt. Het is 2 voor twaalf. 

Wat voel jij je als individu dan machteloos!  Maar ieder van ons kan een verandering aanbrengen in onszelf en in onze samenleving. Jouw verandering heeft een grotere impact dan je denkt!

In 2015 zijn wereldleiders het eens geworden over 17 doelen die tegen 2030 moeten worden bereikt waaronder duurzame consumptie, het tegenhouden van klimaatverandering , Duurzame productie en consumptie, Gezonde oceanen, zeeën en rivieren, Samenwerken voor de Werelddoelen. Voor de hele lijst kijk hier  We kunnen deze gebruiken om ons te leiden. Laten we 2019 het jaar van de  kanteling maken. Een jaar waarin we het heft in eigen handen nemen en beginnen met het maken van een verandering!

Hier zijn drie doelen waaraan u kunt bijdragen:

Doel 12.3: Voedselverspilling met 50% verminderen.

Verminder uw voedselverspilling.

  • Word slimmer over hoeveel te kopen.
  • Neem je overgebleven restaurant eten met je mee.
  • De houdbaarheidsdatum betekent niet dat het rot is (kijk, ruik en proef het eten voordat je het verspilt, onze zintuigen laten ons niet in de steek. 
  • Bewaar voedsel, bijvoorbeeld door gisting. Fermentatie is ook erg gezond voor je darm. InStock biedt regelmatig workshops. 
  • Bezoek marktplaatsen die voedselafval op donatiebasis verkopen of gebruik voedselverspilling om gemeenschapsdiners te koken. In Amsterdam hebben we bijvoorbeeld Taste Before You Waste, Guerilla Kitchen, een BuurtBuik.

Doel 12.5: substantieel verminderen van afvalproductie.

Begin met composteren.

Een gebrek aan tijd is geen excuus om niet te composteren! Wormenhotels, community-run composteerprojecten, zijn in buurten rondom Amsterdam. Huishoudens kunnen hun organisch afval in de wormenhotels stoppen. Wormen in het hotel eten dan het afval op. Een paar keer per jaar komt de wormen-community bij elkaar om  samen de vruchtbare compost en vloeistof te oogsten. Deze “producten” geven uw planten superkrachten. Er zijn overal wormhotels rondom Amsterdam. Vind hier uw dichtsbijzijnde: http://buurtcompost.nl/kaart/


Doel: 12.3, 12.5 en 12.8: minder voedselverspilling en ander afval, en een beter begrip van duurzame levensstijlen

Begin met kweken van paddestoelen.

Schimmels zijn de afbrekers van planten en plantaardig voedsel. Zonder hen zou onze kringloop er heel anders uitzien. Al vanaf heel vroeger kennen we vele  paddenstoel variëteiten en hun helende krachten.  Meer recent hebben we de voedingswaarde van paddenstoelen ontdekt, met name als vleesvervanger. En pas nu beginnen we de kracht van het mycelium te begrijpen als het omzetten van verschillende industriële afvalstoffen in waardevolle producten. Agrarisch afval wordt momenteel gebruikt voor het voeren van mycelium dat wordt omgezet in sterke bouwmaterialen en productpakketten. De mode-industrie onderzoekt ook mogelijkheden om paddestoelen te kweken in gebruikte kleding. Mycelium wordt zelfs gebruikt in de lab-vleesindustrie, om het op het laboratorium geteelde grondvlees de structuur van biefstuk te geven.

De Oesterzwam is bijzonder rijk aan essentiële aminozuren en is stevig genoeg om te groeien in bijna elk gesteriliseerd substraat (gekookt in ~ 100 graden Celsius). Omdat we zoveel koffie consumeren, gaat 99% van de koffiebonen verloren en worden de gronden automatisch gesteriliseerd wanneer we koffie zetten, dit is een uitstekend substraat voor thuistelers. Het is gemakkelijk en ook niet-tijdrovend. In plaats van de koffiedik in de vuilnisbak te dumpen, doe je ze in een emmer met schimmels. Elke 10 weken springen de paddo’s uit de emmer en bieden ze u een smakelijke, voedzame maaltijd aan. 

Koop vandaag nog een growkit of neem deel aan een workshop om er een te maken van gerecyclede materialen en leer meer!

Om meer te leren over paddenstoelen en aan de slag te gaan met je eigen kweekset, volg je een workshop georganiseerd door Katharina Marbach op dinsdag 22 januari, van 18-20 uur, op Dokhuis Galerie (Plantage Doklaan 8, 1018 CM, Amsterdam). Neem een gebruikte plastic emmer van 1,5 – 3 liter mee met een deksel. In deze workshop recycle je het tot je eerste eetbare paddenstoelen-teelt. Ga naar: http://bit.ly/aanrechtagrarier om je aan temelden.

Maak dit jaar een besluit om toekomstbestendiger te worden. Samen kunnen we dit doen!

 

 

 

 

 

Vond je het interessant? Deel het met je netwerk!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

You Might Also Like

One thought on “wordt ook toekomstbehendig en begin NU in 2019

Comments are closed.